Copyright © Greenn Mile
by
29 Ekim 2012 Pazartesi

Çikolata ile çalışan motosiklet üretildi

Çikolata ile çalışan motosiklet üretildiİTÜ
Enerji Enstitüsü’nde çikolata ile çalışan motosiklet üretildi. Metro’nun yeni reklam filminde de gösterilecek olan motosiklet “
Enerji Geliyorum Demez” sloganı ile tüketicilerle buluşuyor.

İTÜ
Enerji Enstitüsü Müdürü Altuğ Şişman, 10 bilim adamının 6 ay boyunca çalıştığını belirterek, “Metro’daki şeker ve yağ molekülleri, piroliz reaksiyonu
yardımıyla özel bir motosiklet tarafından kullanılabilecek daha küçük hidrokarbon moleküllerine parçalanarak yine özel bir kompresör
yardımı ile yüksek basınçlı tüplere dolduruluyor. Tüplerin içindeki bu gazın
enerjisi, bu gazla çalışacak şekilde modifiye edilmiş motosiklet tarafından mekanik
enerjiye
dönüştürülüyor” dedi.
Kaynak:Hürriyet.



KATILARIN BASINCI



Yeryüzünde bulunan bütün maddeler ağırlıklarından dolayı bulundukları zemin üzerine kuvvet uygular. Uygulanan bu kuvvetler cisimler üzerinde bir basınç oluşturur. Buna göre basınç, kuvvetin bir etkisidir.
Katıların Basıncı
Birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç denir.
                                      
Basınç P, kuvvet F ve yüzey alanı da S ile gösterilirse,
  olur.
Bu bağıntıya göre, kuvvet sabit ise, basınç yüzey alanı ile ters orantılıdır. Eşit ağırlıktaki tavuğun bataklıkta ördekten daha fazla batmasının nedeni, tavuğun ayaklarının yüzey alanının ördeğinkine göre küçük, dolayısıyla basıncının ördeğinkine göre büyük olmasıdır. Ördeğin ayağı perdeli olduğu için yüzey alanı büyük, basıncı ise küçüktür. Sivri uçlu çivinin ucundaki basınç büyük olduğu için küt uçlu çiviye göre daha kolay çakılır.
Bıçak köreldiği zaman bilelenerek yüzey alanı küçültülür ve basıncın artması sağlanır. Bu nedenle aynı kuvvetle daha kolay kesme işlemi sağlanmış olur.
Basınç, birim yüzeye etkiyen dik kuvvet idi. Şekildeki cisim yatay ve düşey duvarlar arasındadır. Cismin ağırlığı yatay duvara etki ettiği için yatay duvara basınç uygular. Düşey duvara ağırlığından dolayı kuvvet uygulamadığı için basınç da uygulanmaz.
Şekildeki cisim belirtilen yer-den düşey olarak kesilirse, her bir parçanın basıncı bütün cismin basıncına eşit olur.

Katılar kendilerine uygulanan kuvveti ayını yönde ve aynı büyüklğkte iletirler.Fakat basıncı aynen iletmezler.
Şekildeki çivinin geniş yüzeyine Fkuvveti uygulandığında bu kuvvet sivri uca da aynen iletilir. Dolayısıyla sivri ucun yüzey alanı küçük olduğundan basınç daha büyük olur.
S1>>S2 olduğundan, P2>>Polur.
DURGUN SIVILARIN BASINCI
Sıvıların belli bir şekli yoktur. İçinde bulundukları kabın şeklini alırlar. Sıvıların katılardan temel farkı akışkan olmalarıdır. Bundan dolayı sıvılar bulundukları kabın taban ve yan yüzeylerine yani dokundukları her noktaya basınç uygularlar.
Ağzına kadar su dolukutunun K ve L noktalarından özdeş delik açıldığında alttaki delikten daha hızlı sıvı akışı olup daha uzaktaki bir noktaya temas eder. Bunun nedeni L noktasındaki sıvı basıncının K noktasındakinden büyük olmasıdır. Buna göre sıvı basıncı sıvı yüksekliği ile doğru orantılıdır.

Şekilde h yüksekliğine kadar sıvı dolu olan kabın tabanına uygulanan sıvı basıncı,
P=h.psıvı =h.d.g  
bağıntısı ile hesaplanır.
Burada, h yüksekliği, basıncın uygulandığı noktanın sıvının açık yüzeyine olan dik yüksekliği, rsıvı ise, sıvının özağırlığıdır.
Bu bağıntıya göre basınç hem sıvı yüksekliği, hem de sıvının özağırlığı ile doğru orantılıdır.
Sıvı basıncı bu iki niceliğin dışında kabın şekline ve biçimine bağlı değildir. Sıvı yüksekliği ve sıvının özağırlığı değişmemek şartıyla sıvı hacmine de bağlı değildir.
Sıvı basıncı yüzeye daima dik olarak etki eder. Kap yüzeyinde açılan bir delikten çıkan sıvının yüzeye dik olarak çıkması da basıncın yüzeye dik uygulandığını gösterir.
Şekildeki düzgün silindirik kaba akış hızı sabit olan musluktan su akıyor. Suyun yüksekliği zamanla düzgün olarak arttığı için kabın tabanındaki sıvı basıncı da zamanla düzgün olarak artar.

Şekildeki kaba akış hızı sabit olan musluktan su akıyor. Kap yukarı doğru daraldığı için kaptaki sıvı yüksekliği zamanla daha hızlı artmaktadır. Dolayısıyla kabın tabanına etki eden sıvı basıncının artış miktarı artarak şekildeki gibi olur.
Yine şekildeki kaba akış hızı sabit olan musluktan su akıyor. Kap yukarı doğru genişlediği için kaptaki sıvı yüksekliğindeki artış zamanla yavaşlayacaktır.
Dolayısıyla kabın tabanındaki sıvı basıncının zamanla değişimi şekildeki gibi olur.
Şekildeki kapta birbirine karışmayan r1 ve r2 özağırlıklı sıvılar vardır. Kabın tabanındaki toplam sıvı basıncı, sıvıların ayrı ayrı basınçlarının toplamına eşittir.
Psıvı = h1 . r1 + h2 . r2 dir.

BASINÇ KUVVETİ
Bir kapta bulunan sıvı, ağırlığının etkisi ile dokunduğu bütün yüzeylere kuvvet uygular. Sıvının kap yüzeyinin tamamına uyguladığı kuvvete basınç kuvveti denir.
Şekildeki kabın taban alanı S, sıvının özağırlığı r ve sıvı yüksekliği h ise, sıvının kap tabanına uyguladığı basınç kuvveti
F=h.p.S bağıntısı ile hesaplanır.
Şekildeki sıvı dolu kabın tabanına etkiyen sıvı basınç kuvveti hesaplanırken h sıvı yüksekliği alınır. Kabın yan yüzeylerinden birine uygulanan basınç kuvveti sorulduğunda ise ortalama yükseklik yani  alınır. Basınç kuvvetinin yüzeyin orta noktasına uygulandığı kabul edilir.
Silindirik ve prizma şeklindeki kaplarda sıvıların kap tabanına uyguladığı basınç kuvveti sıvının ağırlığına eşittir.

Düşey kesiti Şekil - I deki gibi verilen kesik koni biçimindeki kabın tabanına etki eden sıvı basınç kuvveti noktalı çizgiler arasında kalan sıvının ağırlığına eşittir. Geri kalan sıvının ağırlığı yan yüzeyler tarafından dengelenir.
Şekil – II de ise yine tabana etki e-den sıvı basınç kuvveti, noktalı çizgiler arası sıvı dolu olsaydı o kadar sıvının ağırlığına eşit olurdu.
Buna göre, Şekil – I de basınç kuvveti kaptaki mevcut sıvının ağırlığından küçük, Şekil – II de ise sıvının ağırlığından büyüktür.

SIVILARIN BASINCI İLETMESİ
(Pascal Prensibi)
İçine sıvı çekilen bir enjektörün ucu kapatılıp piston ileri doğru itilmeye çalışıldığında, itilemediği gözlenir. Yani sıvıların basınç altındaki hacim değişimleri önemsenmeyecek kadar azdır. Yani pratikte sıvılar basınç altında sıkıştırılamaz.
Pascal prensibi :
Kapalı bir kaptaki sıvının herhangi bir noktasına uygulanan basınç kabın şekli nasıl olursa olsun, kabın iç yüzeylerinin her noktasına sıvı tarafından aynı büyüklükte iletilir.
Pascal prensibinden yararlanılarak, bileşik kapların ve su cenderelerinin çalışma ilkeleri açıklanabilir.

Bileşik Kaplar
Şekilleri ve kesitleri farklı iki ya da daha fazla kabın tabanlarının birleştirilmesi ile elde edilen kaplara bileşik kaplar denir. Örneğin U borusu bileşik kaptır.
Bileşik kaplardaki sıvının üst düzeyi hep aynı seviyededir. Örneğin kabın K kesimine bir piston konulup sıvı aşağı doğru itilirse diğer iki koldaki sıvı eşit miktar yükselir
U borusunda aynı cins sıvı varken aynı seviyedeki basınçlar eşit olur. Şekildeki U borusunda özkütleleri farklı sıvılar varken denge sağlanmıştır. U borusunun alt kısmında kalan sıvının özkütlesi daha büyüktür.
Yani d1 > d2 dir.

Alttaki sıvının en alt düzeyinden yatay çizgi çizildiğinde (Y düzeyi) bu çizgi üzerindeki basınçlar eşittir. Basınç eşitliğinden
PM = PN
h2 . d2 = h1 . d1 olur.
Z düzeyi üzerindeki P ve R noktalarındaki basınçlar da eşittir. Fakat X düzeyi üzerindeki K ve L noktalarındaki sıvı basınçları eşit değildir. Eğer K ve L deki basınçlar eşit olsaydı, d1 özkütleli sıvının en üst noktası ile aynı yatay hizadaki d2 özkütleli sıvı içindeki basınçlar da eşit olmalıydı. Bu mümkün olmadığı için PK basıncı ile PL basıncı da eşit olamaz, PK > PL olur.
Su Cendereleri
Tabanları birleştirilmiş kesitleri farklı iki silindir ve pistonlardan oluşur.
Küçük piston üzerine bir kuvvet uygulanarak sıvı üzerine basınç uygulanır.
Pascal prensibine göre, bu basınç sıvı tarafından büyük pistona aynen iletilir. İletilen basınç büyük pistonun yüzey alanından dolayı büyük bir kuvvet oluşturur. Küçük pistona uygulanan basınç büyük pistona uygulanan basınç P2 ise, 
Pascal prensibine göre aynı düzeydeki pistonların her ikisine uygulanan basınçların eşitliğinden,
Su cendereleri basit makineye benzerler. Kuvvetten kazanç sağlar ama yoldan da kaybettirirler.
Sıvıların basıncı iletme özelliğinden yararlanılarak günlük hayatta kullanılan pek çok araç yapılmıştır. Yıkama yağlama sistemlerinde arabaların kaldırılmaları, hidrolik frenler, emme–basma tulumbaları. Bazı bitkilerin ve meyvelerin yağını ve suyunu çıkarmada kullanılır.
AÇIK HAVA BASINCI
Dünyanın çevresindeki hava tabakası çeşitli gazların karışımından meydana gelmiştir. Bu gaz tabakasına atmosfer denir. Atmosferdeki gazlar da, katı ve sıvılar gibi ağırlığından dolayı dokundukları yüzeylere basınç uygular. Bu basınca açık hava basıncı ya da atmosfer basıncı denir.
Açık hava basıncının değeri yeryüzüne yakın yerlerde en büyüktür. Yükseklere çıkıldıkça, hava molekülleri azalacağı için açık hava basıncının değeri azalır.
Toriçelli Deneyi
Yaklaşık bir metre uzunluğun da olan bir ucu kapalı cam boru alınarak ağzına kadar cıva dolduruluyor. Borunun açık kısmı el ile kapatılıp cıva çanağına daldırıldıktan sonra el çekildiğinde, cıvanın biraz çanağa boşalıp sonra sabit kaldığı görülüyor. Bu durumda borudaki cıva yüksekliği 76 cm oluyor.Borunun ağzı açık olduğu halde cıvanın tamamının çanağa boşalmamasının nedeni, cıva basıncının açık hava basıncı tarafından dengelenmesidir.
Aynı deney farklı genişlikteki borularla yapıldığında cıva düzeyleri arasındaki farkın yine 76 cm olduğu görülüyor. Yani borudaki cıva yüksekliği borunun kesitine bağlı değildir.
Toriçelli bu deneyi deniz seviyesinde ve 0 °C sıcaklıkta yapmıştır.
Açık hava basıncının ölçüldüğü aletlere barometre denir. Şekildeki barometrede çanaktaki cıva üzerine etki eden açık hava basıncı, cıva tarafından itilerek, borudaki cıva basıncını dengeler.
Buna göre,
P0 = Pcıva
P0 = h . r = 76 . 13,6
P0 = 1033,6 g.f/cm2 dir.
Bu sonuca göre açık hava, deniz düzeyinde 1 cm2 lik yüzeye 1 kg-f den fazla yani yaklaşık 10 N değerinde kuvvet uygulamaktadır.

Karmaşık Sayılar Konu (1)


I. KARMAŞIK SAYILAR KÜMESİ

Tanım
 sayısına sanal sayı (imajiner sayı) birimi denir. ve
 ile gösterilir.

Uyarı
a, b pozitif gerçel sayı ve
x, y negatif gerçel sayı olmak üzere,


A. i NİN KUVVETLERİ
      
olmak üzere,
i0 = 1 dir.
i1 = i dir.
i2 = –1 dir.
i3 = i2 × i1 = (–1) × i = –i dir.
i4 = i2 × i2 = (–1) × (–1) = 1 dir.
i5 = i4 × i1 = 1 × i = i dir.
Görüldüğü gibi i nin kuvvetleri ; 1, i, –1, –i değerlerinden birine eşit olmaktadır.

Sonuç
Sanal sayı biriminin (i nin) kuvveti x olsun. x tam sayısı 4 ile bölündüğünde,
kalan 0 ise, ix ifadesinin eşiti 1,
kalan 1 ise, ix ifadesinin eşiti i,
kalan 2 ise, ix ifadesinin eşiti –1,
kalan 3 ise, ix ifadesinin eşiti –i dir.
Buna göre, n tam sayı olmak üzere,
i4n= 1,
i4n+1 = i,
i4n+2 = –1,
i4n+3 = –i dir.

Tanım
a ve b birer reel (gerçel) sayı ve  olmak üzere,
z = a + bi şeklinde ifade edilen z sayısına karmaşık (kompleks) sayı denir.
Karmaşık sayılar kümesi  ile gösterilir. Buna göre,
z = a + bi karmaşık sayısında;
a ya karmaşık sayının reel (gerçel) kısmı,
b ye karmaşık sayının imajiner (sanal) kısmı denir.
z = a + bi ise
Re(z) = a
İm(z) = b
şeklinde gösterilir.

Uyarı
Her reel (gerçel) sayı imajiner kısmı 0 (sıfır) olan bir karmaşık sayıdır.
Buna göre, karmaşık sayılar kümesi reel sayılar kümesini kapsar. Yani,  dir.


B. İKİ KARMAŞIK SAYININ EŞİTLİĞİ
Reel kısımları ve imajiner kısımları kendi aralarında eşit olan iki karmaşık sayı birbirine eşittir.
Kural

23 Ekim 2012 Salı

Biyoloji Çalışma Kağıdı Cevapları



 1.soru

    Dokuyu oluşturan hücreler ;


  • Kök
  • Gövde
  • Yaprak
KÖK
  • Yapısındaki emici tüylerle topraktan su ve suda çözünmüş minerallerin alınmasını sağlar.

GÖVDE
  • Toprak üstğ organları ve kökler arasında su,mineral ve organik bileşiklerin taşınmasını sağlar.
  • Bazı bitkilerde besin depo eder ve fotosentetik organ olarak görev yapar.
YAPRAK
  • Fotosentez ve hücre solumuyla ilgili gaz değişimlerini sağlar.

2.soru

Meristem doku hücreleri ;

  • Hücreler ince çeperlidir.
  • Bol sitoplazmalı.
  • Koful ya küçük ya da hiç yoktur . 
  • Büyük çekirdeklidir.
  • Metabolizma hızları yüksektir
  • Mitoz bölünme hızı yüksektir.

4.soru

Meristem doku bitkilerin uç bölgelerinde (apikal meristem) , kök ve gövdelernde (yanal meristem)de bulunur.


5.soru

  • Dermotojen 
  • Periblem
  • Plerom

6.soru
  • Gövde koruyucu yapraklar ile , kök kaliptra ile korunur.

 7.soru
  •  Dermotojen = Epidermis
  • Periblem Korteks
  • Plerom = Merkezi silindir
8.soru

  • Kambiyum odunsu ve bazı otsu bitkilerin kök ve gövdelerinde iletim demetlerinde bulunur böylece enine büyümeyi sağlayan dokudur.
  • Mantar kambiyumu odunsu bitkilerde mantar tabaka içinde yer alır. Elverişsiz çevre koşullarına ve iç değişimlere karşı kök ve gövdeyi korur. 

 9.soru
 
  • Özümleme parankiması
  • Havalandırma parankiması
  • Depo parankiması
  • İletim parankiması
10.soru
  • Fotosentezin en çok gerçekleştiği dokular yaprak ve genç otsu gövdelerdir.

11.soru

12.soru





14.soru

Epidermis;
  • Bitkinin tüm yüzeyini örten en dış tabakadır.
  • Büyük kofullu , az sitoplazmalı ve kloroplastsızdır.
  • Canlıdır.

Epidermisin farklılaşmasıyla ;

  • Stoma 
  • Tüy
  • Hidatot
  • Emergens(diken) oluşur.
15.soru

 16.soru



  • Fotosentez sırasında gözcü hücrelerde glikoz ve potasyum gibi çözünmüş maddeler birikir. Komşu epidermis hücrelerinden gözcü hücrelere potasyum pompalandıkça gözcü hücrelerde çözelti derişimi yükselir. Derişimde ki bu artış suyun ozmoz yardımıyla gözcü hücrelere doğru hareket etmesini  sağlar. Gözcü hücrelrde su biriktikçe oluşan turgor basıncının etkisiyle hücreler şişer , aradaki stoma açıklığı genişler bu açıklıktan gaz ve su buharı geçişi olur .
  • Stomaların kapanmasıda açılmasının tersine işleyen olaylardan oluşur.
17.soru

 18.soru














20 Ekim 2012 Cumartesi

Present perfect tense

Present perfect tense örnekler

I have cooked a cake, it's not the first time.
Ben kek pişirdim, bu ilk değil.

I have cooked cake before.Ben daha önce kek pişirdim. 
 
Present perfect tense ile olumlu cümleler 
 
* özne+have/has yardımcı fiili+fiilin 3. şekli+tümleç ile oluşturulur.
   
 
 Özne
 Yardımcı Fiil
 Fiilin 3 şekli
 Tümleç
 I
 have
studied
 English.
 You
 He/She/It
 has
 We
 have
 You
 They





Ben İngilizce çalıştım.
Sen İngilizce çalıştın.
O İngilizce çalıştı. 

Biz ingilizce çalıştık.
Siz İngilizce çalıştınız.
Onlar İngilizce çalıştılar.

Present perfect tense örnek cümleler


I have been in New York.

New York'ta bulundum.

You have listened to Britney Spears in the concert. 
Sen Konserde Britney Spears’i dinledin.  

I have seen that movie.

Ben o filmi gördüm. 

He has paid his income tax.

O gelir vergisini ödedi.

They have explained the Big Bang Theory.
 
Onlar Büyük Patlama teorisini açıkladılar.


Present perfect tense ile zaman zarfı   

 
*zaman belirten kelimeler, cümlede farklı yerlere gelebilir.

I have done that joke before.
Ben o şakayı önceden yaptım. 


We have already learnt the news.
 
Haberleri çoktan öğrendik.

I have never seen a ghost.
 
Ben asla bir hayalet görmedim. 

The director hasn't come yet. 
Müdür henüz gelmedi.

We have just met the Japanese businessman.

Japon işadamıyla daha şimdi buluştuk.  

The dog hasn't eaten his meal since yesterday.
 
Köpek dünden beri yemeğini yemedi.  

I have been on holiday for 2 days.
 
İki günden beri tatildeydim. 


Present perfect tense ile olumsuz cümleler 

 
* to have yardımcı fiililin olumsuzu kullanılarak kurulur. 
 Özne
 Yüklem
 Yardımcı fiil
 Fiilin 3. şekli
 I
 haven't (have not)
 swum.
 You
 He/She/It
 hasn't (has not)
 We
 haven't (have not)
 You
 They






Ben yüzmedim.
Sen yüzmedin.
O yüzmedi. 

Biz yüzmedik.
Siz yüzmediniz.
Onlar yüzmediler. 

  
Present perfect tense ile ilgili olumsuz cümleler

 
My friend hasn't sing a karaoke song.
 
Arkadaşım karaoke şarkısı söylemedi.  

The movie "Saw" haven't gotton the Oscar Prize. 
"Testere" filmi Oskar ödülü almadı.

You haven't played tennis. 
Sen tenis oynamadın.   

Present perfect tense ile ilgili  cümleler 

I have opened the window.
Pencereyi açtım.

He has eaten the cake.
O, keki yedi.

I haven't washed the dishes.
Bulaşıkları yıkamadım.

The baby has slept.
Bebek uyudu.

I have had my lunch.
Öğle yemeğimi yedim.


She hasn’t painted the walls.
O duvarları boyamadı.

19 Ekim 2012 Cuma

İNGİLİZCE NOTLAR


Simple present tense konu anlatımı

İngilizce simple present tense bir işin her zaman yapıldığını anlatır.
Şöyle bir tanımla da 
 Simple present tense  açıklanabilir. Bir iş her zaman yapılırmış gibi ifade ediliyorsa, o cümle geniş zamandır. Yani  Simple present tense cümledir.

Örnek:
We live in Istanbul. Biz İstanbul'da yaşarız. 

I love my mother.
Annemi severim.

Simple present tense olumlu cümleler

 * özne+yüklem+tümleç çatısı ile oluşturulur. 



Özne 


Yüklem 


Tümleç 


I


play


basketball.


 You


He/She/It


plays


 We

 play


You


They
 
Ben basketbol oynarım.
Sen basketbol oynarsın.
O basketbol oynar.

Biz basketbol oynarız.
Siz basketbol oynarsınız.
Onlar basketbol oynarlar.

Özne
Yüklem
Tümleç 
I
do
 my homework.
You
your homework.
He/She/It
does
his/her homework.
We
do
our homework.
You
your homework
They
their homework.